Verhaal in ontwikkeling

Misschien is het wel aardig een kijkje in de keuken te geven, in hoe ik een verhaal voorbereid. Ter illustratie zal ik de nacht van de geschiedenis nemen van afgelopen zaterdag. De opdracht daar was om een verhaal te vertellen van vijf minuten. Dat betekent dus een verhaal van ongeveer 1 A4’tje. (Een A4 getypte tekst is ongeveer 5 minuten verteltijd).

Als eerste ben ik feiten gaan zoeken om een verhaal over te kunnen vertellen. Die waren gelukkig vrij snel gevonden. Het stockske van Oldenbarnevelt als uitgangspunt was een mooie start. Daarna heb ik een verhaal geschreven van precies een A4’tje lang.

De tweede stap was dat verhaal een aantal keren goed doorlezen, zodat zich beelden gingen vormen bij de verschillende scenes. Soms ging dat vanzelf, en soms moest ik daar wat langer bij stilstaan en mezelf dingen afvragen als ‘wat had hij aan, hoe voelde hij zich, wat rook hij, enz. Zo gauw de beelden zich vanzelf aandienden bij het lezen, heb ik het geschreven verhaal weggelegd en ben ik vanuit de beelden gaan oefenen.

Het gaat er tenslotte niet om dat een verhaal letterlijk geleerd wordt. Juist niet, een verhaal vormt zich tijdens het vertellen. Daarom is een verhaal iedere keer dat je het vertelt weer anders.

De laatste stap was mezelf eens op video zetten, om me bewust te worden van mijn handgebaren en mijn mimiek. Maar ook tijdens dat oefenen gaat het nog wel eens mis, getuige het filmpje op: http://www.vaardigvertellen.nl/try-out.mp4

Al met al was het in ieder geval een prima voorbereiding voor de nacht van de geschiedenis. Nu op naar de kerst- en griezelverhalen en het grote verteloptreden op Alden Biesen. Zie hiervoor mijn website: http://www.vaardigvertellen.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s